Dooiwater en strooizout

Dooiwater met strooizout is erg ongezond voor honden
Strooizout kan irritatie en soms ook brandwonden veroorzaken aan de poten van honden en andere huisdieren. Het is daarom aan te raden je voorzorgen te nemen na een wandeling in straten waar strooizout is gebruikt. Het is aan te raden om wegen waar gestrooid is te vermijden met je hond. Soms kan je er niet omheen, maar vergeet niet de nodige voorzorgen te nemen.

Honden hebben de neiging aan deze wondjes te likken en krijgen op deze manier ook het strooizout in hun maag wat een maagletsel kan veroorzaken. Door het likken kan het zijn dat hierdoor de wondjes rond de voetzolen en kussentjes nog toenemen en verergeren.

Strooizout heeft grotere korrels en is ongezuiverd, het bevat vaak zware metalen als chroom, lood, koper en nikkel, anti-klontermiddel en soms glycerine. Dit kan irritatie en wondjes veroorzaken aan de poten van je hond. Er zijn immers al gevallen vastgesteld van brandwonden die optraden na langdurige blootstelling aan dooiwater met strooizout. Door het drinken of het aflikken van de pootjes kan in sommige gevallen een overdosis zout en of chemisch dooiwater leiden tot de dood van het hondje.

Symptomen van een zoutvergiftiging :
* koorts
* epileptische aanvallen
* rusteloos, prikkelbaar of sloom
* Veel drinken en plassen

Spoel de pootjes na iedere wandeling met lauw water. Raadpleeg bij twijfel altijd je dierenarts, deze kan met behulp van een infuus het natriumgehalte weer omlaag brengen.

One thought on “Dooiwater en strooizout”

  1. Dankjewel Anne-Marie!

    Ik heb je goeie tip mijn familie en vrienden met een hond
    doorgestuurd. Namens hun erg bedankt! Zelf spoelde ik ooit ook altijd wel de pootjes af, maar wist bijv. niet dat er zo vreselijk veel chemische middelen in zaten!

Geef een reactie