Scarlet Red en NHAT

Vandaag mocht Scarlet deelnemen aan de eerste officiële schapenaanlegtest (NHAT = Natural Herding Aptitude Test) in Nederland. Sinds kort is deze internationale FCI-test binnen Nederland ook erkend en wordt bijgeschreven in het werkboek.
De test bestaat uit twee onderdelen:
Eerst moet er een gedragstest/sociale test worden gedaan door de hond. Als ze daarvoor slagen mogen ze door naar de schaapskudde. Daar wordt gekeken of ze van nature nog steeds voldoende natuurlijke drift hebben om een kudde te hoeden. Er wordt bekeken of hij belangstelling heeft voor schapen en ook of hij actief invloed wil uitoefenen op de kudde. Het is ook belangrijk om in de beoordeling mee te nemen of de hond “bereikbaar” blijft voor de baas en niet doordraait.

Ons madameke, de jongste tijdens deze test (je mag namelijk vanaf 6 maanden) is geslaagd.
Een klein foutje bij de gedragstest, baasje moest zich verstoppen en ze wilde wel heel graag snel achter hem aan, dus beetje weinig geduld op dat punt.
Bij de schapen was het een natuurtalent. Ze vertrok al snel richting kudde en begon uit zichzelf met de te cirkelen. Terwijl Ruud midden in de kudde stond kon hij haar goed links en rechts om sturen, laten zitten, ze was goed controleerbaar. Keurmeester werd helemaal blij met haar actie en onze jongste telg is dik geslaagd.

Helaas heb ik het zelf niet kunnen zien, maar er zijn wel foto’s gemaakt en hopelijk kunnen we die later nog bekijken.

6 thoughts on “Scarlet Red en NHAT”

  1. Geweldig dat dit’ jonge ding’ van jullie dit allemaal al kan en ook in zich heeft, gefeliciteerd!!
    Ook Ruud met de goede afstandsbediening…

Geef een reactie