Sneeuw en strooizout

Zeker nu de komende dagen er sneeuw zal zijn en er ook gebruik gemaakt wordt van strooizout doe ik toch maar weer een reminder.

In de winter worden onze wegen gemiddeld bedekt met miljoenen kilo’s strooizout. We voelen ons veiliger op de weg, maar onze viervoeters kunnen hier heel erg last van krijgen. Het pekel kan namelijk o.a. irritatie van de voetzooltjes veroorzaken en er kunnen zelfs pijnlijke wondjes ontstaan. Wat kun je doen om je hond tegen strooizout te beschermen?

Bescherming met speciale balsem: Je kunt dit bijvoorbeeld voorkomen door voor het naar buitengaan de voetzooltjes van je hond in te smeren met vaseline* of een speciale balsem/spray. Dit beschermt de hondenpoten en zorgt voor het afstoten van vocht en zout.

Afspoelen na de wandeling: Bij thuiskomst van de wandeling moet je de voeten van je hond afspoelen met lauwwarm water en ze daarna goed afdrogen. Doe je dit niet, dan kan de hond zichzelf gaan schoonlikken en al dat strooizout binnenkrijgen, is ook niet goed. Er kunnen maagirritaties ontstaan en bij grote inname kunnen honden gaan braken of diarree krijgen. Dit hoeft niet direct te gebeuren, maar de symptomen kunnen tot 72 uur na het binnenkrijgen van het zout optreden. Er kunnen maagirritaties ontstaan en bij grote inname kunnen ze gaan braken of diarree krijgen. Dit hoeft niet direct te gebeuren, maar de symptomen kunnen tot 72 uur optreden. Kijk daarom ook uit dat je hond het zout niet van de straten likt.

Leuk om een hond sneeuwballen te laten vangen, maar let wel op: hij bijt ze door en krijgt zo de sneeuw binnen. En daar kunnen honden niet goed tegen. Vooral als ze teveel sneeuw gegeten hebben, kan dat voor problemen zorgen. Door de kou kunnen de dieren last krijgen van hun maag, overgeven of diarree krijgen. Bovendien kan sneeuw veel pekel bevatten, vooral de sneeuw die langs de kant van de gestrooide weg ligt. Ook dat kan voor problemen zorgen. ,,Dat kan nog meer maagdarmproblemen geven.” 

Laat je hond niet zomaar het ijs opgaan. Ze kunnen uitglijden, er doorheen zakken, het lijkt zo grappig zo’n “bambi” op het ijs maar de blessures zijn echt niet grappig 🙁

Normaal kunnen onze Belgjes best wel koude trotseren maar zorg dat hij niet nat en koud in de auto ligt maar ga meteen naar huis na een wandeling, wrijf hem droog, verzorg de voeten en geef hem iets lekkers om zijn inwendig kacheltje weer op te stoken.

Verder: genieten van winterse taferelen en jullie hondjes en blijf gezond, twee- en vierbeners.

Zillah (Harley) in Norway

4 thoughts on “Sneeuw en strooizout”

  1. Wat geweldig en zorgzaam weer van je Anne Marie dat je alle baasjes zo voor ziek voelen en blessures weet te behoeden!
    Dat is nu weer zo’n voorbeeld van goede voor en nazorg naar alle baasjes waar jullie ooit een Tervuerenaar aan toevertrouwd hebben. Prachtig!.
    Een betere ‘oppas’ Oma kun je haast niet treffen..!
    Groetjes en fijne dagen met de hondjes!

  2. Thanks, óók hier ligt de hele serenade klaar voor meneer Beer, van de vaseline tot de opgewarmde handdoeken want hij vindt de sneeuw nog steeds geweldig!

Geef een antwoord