De Belgische herdershond is een relatief gezond ras, dat in goede gezondheid een leeftijdsverwachting heeft van 11 jaar of ouder. Echter bij veel rassen komen erfelijke ziekten voor en het ras de Belgische herder is daarin geen uitzondering. Op dit moment is er in allerlei media veel aandacht voor erfelijke afwijkingen bij rashonden. Dit wil niet zeggen dat er bij rasloze honden geen erfelijke afwijkingen voorkomen, maar deze worden simpelweg niet geregistreerd, hier is immers geen reden voor en ook geen systeem waarin dit wordt bijgehouden.
Een fokker dient een weloverwogen combinatie te maken en is het belangrijk dat er openheid is. Zo kunnen we proberen om bepaalde ziektebeelden te voorkomen.
(Doerak op 15 jarige leeftijd, nog altijd gek met balletjes)
Erfelijke aandoeningen
Van oudsher is epilepsie een aandoening die bij vele rassen voorkomt en zo ook bij de Belgische herder. Door zorgvuldige fokkerij is de incidentie wel afgenomen, maar tot nu toe is het nog niet gelukt om de aandoening uit te bannen.
Een andere, vermoedelijk erfelijke ziekte die bij de Belgische herder voorkomt is maagkanker. Deze aandoening komt met name voor bij de Tervuerense herder en de Groenendaeler en treedt doorgaans op vanaf 6-jarige leeftijd van de honden. Dit geeft meteen het probleem aan om de aandoening uit te bannen: vaak is er al gefokt met de honden voordat ze de aandoening krijgen.
Er zijn (helaas nog) geen testen, om voorafgaand aan een dekking eventuele ouderdieren te testen om te kunnen aantonen dat de hond drager of lijder zal zijn van deze aandoeningen.
Door informatie te verzamelen, samen te werken met andere fokkers, niet op te jonge leeftijd te fokken met onze honden, proberen wij erfelijke gebreken te voorkomen.
Daarnaast houden wij graag contact met onze puppy-kopers zodat we op de hoogte blijven van hun ontwikkelingen.
Op de website van de Nederlandse vereniging voor Belgische Herdershonden www.nvbh.eu vind je meer informatie over de gezondheid en ook de onderzoeken die hiervoor onder leiding van dr. Paul Mandigers (werkgroep maagkanker Paul Mandigers, Sanne Hugen, Anne-Marie Smolders) zijn gestart.
Gezondheidsonderzoeken
Voordat er bij ons een nest wordt gefokt worden de ouderdieren gescreend op heupdysplasie.
Van al onze honden is DNA afgenomen door de Raad van Beheer op Kynologisch Gebied.
Onze senioren hebben allemaal een bloedmonster gedoneerd voor het maagkankeronderzoek.