Warning! This page is only available in the dutch language.

Tali basis

Gisteren heeft Tali het examen elementaire gehoorzaamheid afgelegd en is geslaagd met zeer goed resultaat. 
Uiteraard is er ruimte voor verbetering maar zo heerlijk om te zien hoe enthousiast en gretig ze is om te leren en haar staart continue kwispelt. Mijn blij ei 🙂

Topaz

Tot ons grote verdriet moeten wij jullie hierbij vertellen dat we Noa (Topaz) hebben moeten laten inslapen…

Afgelopen zondag was er met haar nog niets aan de hand. Toen we haar maandagmorgen uitlieten zakte ze steeds door haar linker achterpoot. ‘s Middags zijn we met haar naar de dierenarts gegaan. Die dachten aanvankelijk aan een opkomende hernia. Thuisgekomen werd e.e.a. er niet beter op. Noa zakte door heel haar achterhand heen en kreeg een apathische blik en hield haar hoofd steeds naar links gedraaid waarbij haar ogen heen en weer ‘wiebelden’.
De nacht tussen 23 en 24 oktober sliep ze slecht (wij zijn die nacht voortdurend bij haar geweest).

De volgende morgen nam de dierenarts contact met ons op over hoe ze de nacht was doorgekomen. Ze sliep slecht (ondanks dat we steeds bij haar waren) en ze wilde niet eten, zelfs niet een ochtendhapje waar ze normaal verzot op was. Ook drinken wilde ze niet. Wij begonnen, na symptomen te zoeken, een vermoeden van een tia te krijgen wat later door de da ook werd bevestigd. Haar situatie verslechterde daarna zienderogen, liet urine lopen en kon helemaal niet meer lopen. We hebben de verschrikkelijke beslissing genomen haar te laten inslapen.
Noa zal in dierencrematorium ‘Het Hoekse Hof’ in Numansdorp worden gecremeerd.

Lieve groeten, Elly en Louis.

Noa (Topaz) heeft een prachtig leven gehad en alle liefde en aandacht van Elly en Louis gekregen. Zoveel uren met Elly in de tuin “gewerkt”, altijd aan haar zijde. En later toen Louis met pensioen ging, nog meer uren door het bos gestruind, geknuffeld en gespeeld. Uiteraard hoop je nog op dat jaartje extra, nog die extra uurtjes, de extra liefde wederzijds. Helaas blijven nu op dit moment het verdriet en de leegte maar die gaat zeker gevuld worden met de prachtige herinneringen. In gedachten zie ik haar nog steeds zoals bij ons laatste bezoek. Vrolijk, beetje doof, nog steeds verknocht aan haar bal, heerlijk spelend in de tuin. Heel veel sterkte, dikke knuffel voor Noa op haar laatste reis en jullie een dikke kus voor het prachtige leven dat jullie mijn pupje roze uit het T-nest hebben gegeven.

Verlichting

Ik kreeg deze tip: de LED fietslampjes van de Hema (nu in de aanbieding) geven goed licht en zijn makkelijk vast te maken aan het tuigje. Je hond is goed zichtbaar in het donker. Dus veel veiliger voor de hond. En vergeet niet om zelf ook een hesje of lichtriem te dragen.

Sisters in crime :-)

De zusjes Tali en Wicked hebben veel plezier samen. Samen rennen en “vliegen” maar ook keurig poseren. En soms springt Tali voor Wicked in de bres als ze vindt dat andere honden te opdringerig zijn en dat kan Wicked heus waarderen. En daarna natuurlijk nog even wat terrastraining 🙂 🙂 Heel belangrijk.

1

Dierentuin

Heerlijke dag gehad in de dierentuin met Tali. Flame en baasje Christianne waren ook van de partij. Tali vond de pelikanen erg interessant (Flame was niet gecharmeerd van de geur, jeetje die stinken echt 🙂 ) maar ook de gieren en goudfazanten en eendjes waren erg leuk. De apen en tijgers, leeuwen, giraffen waren heel even de moeite waard maar niet zo als de vogels. Flame vond het vooral gezellig om lekker mee te lopen en aandacht te krijgen en vond het allemaal heel normaal. Zo fijn om te zien hoe lief en vriendelijk Tali en Flame overal op reageren en ook rustig gaan liggen op een terras vol met spelende kinderen en andere honden.

We kwamen op het juiste moment in het beren/wolvenbos. Er was net eten verspreidt en op enkele meters afstand zag je hoe de wolven gezamenlijk in de “aanval” gingen om het laatste restje vlees/vis van een beer af te pakken. Imposant. Dat wil je niet zomaar in het bos tegen komen. Maar ook heel bijzonder dit totaal geen indruk maakte op de honden. Die stonden heel relaxed te kijken. En wat hebben we genoten van de oog in oog ervaring van Tali met een stokstaartje.
Hele leuke dag met mooie nieuwe ervaringen voor Tali maar ook voor ons en Flame.

Puppy reünie

Afgelopen weekend hadden we de reünie van het nest van Wizard x Tutti Frutti. Het weer was af en toe “vervelend” maar in het algemeen was het gelukkig droog. Dit keer geen reünie in Kaatsheuvel maar in Wallonië. Begonnen met heel veel foto’s van de puppy’s, alleen en samen (wat een uitdaging is 🙂 ) en ook nog met papa Wizard en mama Tutti. Daarna mochten ze lekker vies worden, nat waren ze al 🙂

De schapen werden klaar gezet door oma Popcorn, wat kan ze dat goed. Eén voor één mochten de pups onder begeleiding van Bianca bij de schapen. Heel leuk om te zien hoe verschillend ze reageren, maar over het algemeen waren ze erg enthousiast om te rennen, duwen, maar sommige ook om een hapje vacht te nemen. Zo fijn om te zien hoeveel geduld en aandacht Bianca aan iedere pup gaf en probeert hun instinct aan te wakkeren.

Nadat Tali de laatste pup was, mocht mama Tutti komen om nog even aan haar dochter te laten zien hoe het echt werkt en werden de schapen weer op rust gezet.

Toen was het tijd om het gespuis los te laten en konden ze volop samen te spelen. Het andere nest van la Belgerie was er ook. Zoveel pups en nog wat andere Belgjes levert een heerlijk feestje op 🙂

https://www.decontedefee.nl/nl/videos/

Puppy certificaat

En alweer de afsluiting van de puppylessen. Wat vliegt de tijd.

Hele leuke lessen gehad, in een gezellige groep, extra moeilijk omdat er drie terv-jes uit 1 nest in zaten maar als je dan de aandacht kunt houden dan is de rest al veel makkelijker.

Nou dat konden Tali, Wicked en Bodhi best wel en ze hebben prima laten zien dat de eerste stappen gezet zijn en ze klaar zijn voor wat meer.

NVBH Happening

Vandaag met papa Wizard en drie babies naar de jonge honden en veteranenshow van de NVBH in Heteren. Wat was het weer weer prachtig en daardoor kon de show buiten gedaan worden. Wizz Bodhi mocht met startnummer 1 de show openen en het ventje deed keurig zijn best in de klasse babies reuen. De show is op een manege en ja, paardenpoepjes zijn nooit helemaal weg van zo’n weide. Bodhi vond dat wel heel interessant, dus Ruud moest af en toe hard werken om te voorkomen dat er iets naar binnen ging 🙂 De keurmeester vond zijn hoofd op dit moment wat teveel stop hebben maar met een veelbelovend, een prachtige keurverslag stond hij op de tweede plaats.

Daarna mochten de babies Wicked en Tali aantreden. Wicked vond het nodig om net voor ze de ring in ging nog even gauw haar showlijn door te kauwen 🙂 maar gelukkig heb ik altijd reserve. Voor Elise is dit allemaal nog erg nieuw maar wat deden ze goed hun best en het gangwerk ging echt al zoveel beter. Heel goed bezig en dat resulteerde dan ook in een prachtige tweede plaats bij de teefjes babies.

Tali showde de sterren van de hemel, liet prachtig gangwerk zien en stal het hart van de keurmeester, ze won haar klasse, werd ook beste tervueren baby (BOB baby) en won van alle variëteiten, beste baby van de show (BIS baby). Haar eerste beker staat nu te pronken op de kast.

In de middag werd Wizard gekeurd bij de veteranen en wat is het dan geweldig om te zien hoe goed hij nog loopt, de oudste van zijn klasse, maar hij loopt de jonkies er vlot uit. Met een erg mooi verslag, kreeg hij de tweede plaats. Leuk om deze grote beer en zijn babies zo samen op de show te zien. Heel trots op de baasjes en babies die het allemaal extra leuk maken met hun enthousiasme.

2

Maagkankeronderzoek

Maagcarcinoom onderzoek: Update 

De samenwerking met de Amerikanen verloopt erg goed en we gaan onze krachten verder bundelen.
Wat ons nu en in de toekomst kan helpen is als u, als Nederlandse eigenaar uw hond heeft laten genotyperen mbv Embark u deze data met ons wil delen.  Wij sturen u (eigenaren) ook nog een digitale enquête om ze te fenotyperen maar alle Embark-data kan helpen.
Dus iedereen die een Tervueren of een Groenendaeler heeft welke een Embark-test uitslag heeft zouden we willen vragen deze met ons te delen.
Het kunnen honden zijn die prachtig oud zijn geworden zonder aandoeningen maar ook hond gestorven aan een maagcarcinoom of andere onderliggende ziekte.
Op dit moment kan alles ons helpen weer een stap in de goede richting te zetten.

Via deze link kunt u de embark-data met ons delen https://survey.uu.nl/jfe/form/SV_9n8jJzWF5pFR7Ho

Voor eigenaren die nog niet op de hoogte zijn van de Embarktesten (of eigenaren die geen test vanuit Amerika willen kopen), hebben we ook een oplossing. 

Deze testen zijn ook beschikbaar bij het ExpertiseCentrum en kunnen besteld worden via het volgende formulier: link

We sturen dan een speekselswab op vanuit Utrecht, de eigenaar kan deze zelf afnemen en via de gewone post verzenden naar het Embark-lab in Amerika.

Mocht u nog vragen hebben kunt mij altijd rechtstreeks benaderen via maagkanker@nvbh.eu of info@decontedefee.nl
Anne-Marie Smolders, werkgroep maagkanker bij de Belgische Herder


Cooperation with the Americans is going very well and we will further join forces.What can help us now and in the future is if you, as a Dutch owner, have had your dog genotyped using Embark and you want to share this data with us.We will also send you (owners) a digital survey to phenotype them, but all Embark data can help.So we would like to ask anyone who has a Tervueren or a Groenendael that has an Embark test result to share it with us.These can be dogs that have aged beautifully without ailments, or dogs that have died from gastric carcinoma or other underlying disease.At this point, anything can help us take another step in the right direction.
You can share the embarkation dates with us via this link

https://survey.uu.nl/jfe/form/SV_9n8jJzWF5pFR7Ho
We also have a solution for owners who are not yet aware of the Embark tests (or owners who do not want to purchase a test from America).These tests are also available at the Expertise Center and can be ordered via the following form:

 link. We will then send a saliva swab from Utrecht, the owner can take it himself and send it by regular mail to the Embark lab in America.
If you have any questions, you can always contact me directly at 

maagkanker@nvbh.eu or info@decontedefee.nl
Anne-Marie Smolders, working group on stomach cancer in the Belgian Shepherd